Help jouw kind een positief zelfbeeld te ontwikkelen

Als ouder wil je graag dat je kind gelukkig is en blij met zichzelf. Dat het zelfvertrouwen heeft en stevig in zijn schoenen staat. Gelukkig kun je hieraan bijdragen en heb je een belangrijke invloed op je kind. Misschien vraag je je af: hoe kan ik mijn kind helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen? Je leest het in dit blog.

Begrijp het gevoel van je kind

Denkt jouw kind negatief over zichzelf, durft het iets niet, vindt het dat anderen toch beter zijn? Vaak is een eerste reactie: ‘Dat kun je wel!’. Terwijl het meestal een uiting is van frustratie, onmacht, teleurstelling.

Om je kind meer zelfvertrouwen te geven, helpt het om eerst te laten merken dat je snapt hoe het zich voelt. Zo geef je je kind ruimte om zijn gevoelens te uiten en te accepteren. Daarna komt er ruimte voor een oplossing. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je ervan baalt, je had graag willen scoren’.

Laat je kind in mogelijkheden denken

Dit kun je doen door te vragen: ‘Hoe zou jij het willen?’. En: ‘Hoe zou je dat kunnen gaan lukken?’ en ‘Wat zou je vandaag daar al aan kunnen doen?’.

Geef jouw kind grip op negatieve gedachten

Positief denken is een belangrijke vaardigheid die je helpt om veerkrachtig met situaties om te gaan. Vaak weet je kind helemaal nog niet hoe het helpende gedachten kan hebben.

Stimuleer je kind om zelf tot oplossingen te komen

Morst je kind verf op de grond? Wacht even met een doekje pakken en vraag je kind: ‘Oepsie, verf op de grond, hoe kan je dat oplossen?’. Als je kind merkt dat het zelf in staat is om dingen op te lossen en te laten lukken, groeit zijn zelfvertrouwen.

Wees een positief voorbeeld

Bij een negatief zelfbeeld heb je het gevoel dat je zelf geen invloed hebt op de dingen die gebeuren. Laat als ouder zien dat je wel invloed hebt en zelf in staat bent om ervoor te zorgen dat je je fijn voelt. Hoe je dit doet? Denk zelf in oplossingen: ‘Wat ik nu nog niet kan, kan ik leren’, ‘Foutje, volgende keer probeer ik het beter te doen’.

Geef je kind individuele aandacht

Dit kan door je kind jou te laten helpen met een leuk klusje, samen een boodschapje te doen, voor te lezen voor het slapen gaan, een rondje te fietsen. Je kind voelt zich geliefd door jou, dat jij de tijd voor hem neemt.

Laat je kind merken dat je in hem gelooft

Dit doe je door je kind complimenten en waardering te geven voor wie hij is en wat hij doet. Complimenten gericht op het proces en niet het resultaat.

Heeft u een vraag?

Heb je na het lezen van onze site nog vragen, opmerkingen, ideeën en/of tips? Wij horen graag van je. Voor contact kan je bellen met ons of het contactformulier invullen. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.